Maaliskuussa Naisjuristit tutustuvat tarkemmin rajoja rikkoneisiin naisiin niin juridiikan kuin taiteen aloilla. Historia tuntee lukuisia rohkeita naisjuristeja ja -taiteilijoita, jotka ovat haastaneet perinteitä ja edistäneet tasa-arvoa. Heidän työnsä on avannut ovia tuleville sukupolville ja osoittanut, että lahjakkuus ja sinnikkyys eivät tunne sukupuolirajoja. Tasa-arvo on jatkuva tavoite, jota edistämme yhdessä, askel kerrallaan.
Webinaari Suomen ensimmäisestä naisjuristista, Agnes Lundellista maanantaina 3.3.2025
Naisjuristit saavat kunnian päästä kuulemaan kirjailijavieras Marja Toivion webinaaria Suomen ensimmäisestä naisjuristista, Agnes Lundellista (1878–1936). Webinaarissa Toivio kertoo kirjoittamastaan, vuonna 2024 julkaistusta romaanista Agnes – Ensimmäinen naisjuristi.
Agnes Lundell suoritti ylemmän oikeustutkinnon vuonna 1906 ensimmäisenä naisena Suomessa. Hän joutui hakemaan vapautusta sukupuolestaan, jotta pääsi lukemaan lakia yliopistoon. Valmistumisen jälkeen Lundell sai viran Senaatista, mutta naisena uralla yleneminen oli hyvin vaikeaa. Lundell kannatti tasa-arvoa ja kuului sekä Naisasialiitto Unioniin että Svenska Kvinnoförbundetiin. Lundellin elämässä oli henkilöitä, jotka kannustivat häntä jatkamaan valitsemallaan juristin urapolulla vaikeuksista huolimatta.
Toivion romaani Agnes – Ensimmäinen naisjuristi pureutuu tämän pioneerinaisen elämään ja työhön 1900-luvun alkuvuosina. Romaanissa päähenkilön elämänvaiheiden taustalla kulkevat Suomen historian kannalta merkittävät vuodet aina suurlakosta itsenäistymiseen ja maailman- ja sisällissodasta ensimmäiseen tasavaltaan.
Vierailu Ateneumin Rajojen rikkojat, 1800-luvun matkustavat naistaiteilijat -näyttelyyn sekä näyttelyintroon keskiviikkona 19.3.2025
Naisjuristit pääsevät tutustumaan yhdessä Ateneumin uuteen Rajojen rikkojat -näyttelyyn sekä näyttelyintroon Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19.3.2025.
Rajojen rikkojat -näyttely tuo ensimmäistä kertaa yhteen 1800-luvulla Saksassa opiskelleiden ja työskennelleiden naistaiteilijoiden töitä. Heidän aikanaan naiset joutuivat valitsemaan uran ja perheen välillä, eikä heillä ollut vielä äänioikeutta. Rajojen rikkojat raivasivat työllään tietä seuraavien sukupolvien taiteilijoille. Taidehistoriallisesti merkittävä näyttely nostaa esiin aikaisemmin täysin tuntemattomia taiteilijoita sekä heidän verkostojaan. Se myös esittelee Suomessa ennen näkemättömiä teoksia.
Lisätietoa tapahtumista ja ilmoittautumisohjeet löydät tapahtumat välilehdeltä sekä sähköpostistasi.
Nähdään tapahtumissa,
Naisjuristit ry:n hallitus