Parhain naisjuristi, oikein hyvää kansainvälistä naistenpäivää!
Kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran maaliskuussa 1975. Tänä vuonna naistenpäivää vietetään Suomessa synkemmissä tunnelmissa kuin aikoihin, ehkä synkimmissä tunnelmissa kuin kertaakaan vuoden 1975 jälkeen. Euroopassa riehuu sota ja tuhannet siviilit, naiset ja lapset ovat joutuneet jättämään kotinsa. Kevään odotus on alkanut sydäntä särkevillä uutisilla Ukrainasta.
Uutisvirran seuraaminen on myös laittanut asiat uusiin mittasuhteisiin. Moni tärkeä työ, projekti tai harrastus on saattanut yhtäkkiä tuntua vähemmän merkitykselliseltä. Someen kirjoittaessa tai ystävää tavatessa on voinut tuntua, ettei arkisilla asioilla kannata juurikaan nyt harmitella.
Lohduton tilanne on saanut aikaan myös valtavan halun auttaa. Eurooppa on yhtenäistynyt ja ihmiset ovat avanneet sydämensä ja ovensa sotaan joutuneille. Tässä ajassa korostuu meidän ihmisten, naisten, supervoima: voima toimia empatian eteenpäin työntämä. Uutisvirta näyttää myös jatkuvaa kuvaa naisten valtavasta rohkeudesta. Maailma katsoo uutisista naisia, jotka ovat synnyttäneet lapsensa sodan keskellä pommisuojassa, naisia, jotka ovat tehneet kaikkensa saadakseen perheensä kuljetettua turvaan pois sota-alueelta sekä naisia, jotka väsymättömästi puolustavat rauhaa.
Naistenpäivä on tärkeä tilaisuus käyttää hetki sen pohtimiseen, mitä naisten oikeudet ja tasa-arvo meille merkitsevät. Miten ne toteutuvat ja mitä niiden eteen pitäisi mahdollisesti vielä tehdä. Tänä naisten päivänä on ennen kaikkea muistettava, että naisten oikeuksien taso on alati muuttuva. Kriisitilanteessa naisten oikeudet ovat erityisessä vaarassa. Sodan aikaan pakolaisiksi lähteneillä ja muilla ukrainalaisilla naisilla on nyt korostunut riski kohdata turvattomuutta, seksuaalista tai fyysistä väkivaltaa ja joutua muiden ihmisoikeusloukkausten kohteeksi.
Synkkien uutisten keskellä on myös tärkeää välillä pysähtyä ja huomata, kuinka paljon hyvää ympärillämme ja meissä itsessämme on. Naistenpäivänä luonto alkaa heräilemään uuteen kevääseen. Koronapandemia vaikuttaa lopulta hellittäneen. Nuoret ovat päässeet elämään normaalia nuorten elämää ja ikääntyneitä sukulaisia on ollut jälleen mahdollista tavata. Tiedeyhteisö on osoittanut mahtinsa koronarokotteiden nopealla käyttöönotolla. Moni pitkään valmisteltu lakimuutos etenee, esimerkiksi hallituksen uusi perhevapaauudistus on viimein hyväksytty ja lainmuutos astuu voimaan kesällä 2022. Tänään on hyvä hetki olla armollinen myös itselle, huomata, mikä kaikki on kuluneen vuoden aikana tuonut iloa sekä yrittää vähentää kuormittavia tekijöitä.
Naistenpäivänä 2022 korostuu ennen kaikkea naisten välisen solidaarisuuden merkitys: heikommassa asemassa olevan tukeminen, toisen ymmärtäminen ja hädänalaisten auttaminen. Solidaarisuutta kaivataan kipeästi etenkin kriisien aikana, ja toimia naisten turvallisuuden eteen tullaan tarvitsemaan vielä pitkään. On muistettava, että naisten turvallisuuden ja naisten aseman vahvistaminen on nyt meidän kaikkien yhteinen asia. Eikä vähiten nyt maaliskuussa 2022.